A koffeinmentes kávé olyan kávé, amelyből eltávolították a koffeint, így azok számára is élvezhető, akik érzékenyek a koffein hatásaira, vagy egészségügyi okokból szeretnék kerülni annak fogyasztását.
A koffeinmentes kávé ízében és aromájában hasonlít a hagyományos kávéra, így a kávé szerelmesei nem kell lemondaniuk a kedvenc italukról, ha koffein nélkül szeretnék azt élvezni. A koffeinmentes kávé előállítása során a kávébabokat speciális eljárással kezelik, amely során eltávolítják a koffeint, de megőrzik a kávé egyéb összetevőit és jellegzetes ízét. A koffeinmentes kávé különböző fajtái és pörkölési szintjei közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő változatot.
A koffeinmentes kávé története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor is Ludwig Roselius német kávékereskedő először alkalmazott egy eljárást a koffein eltávolítására a kávébabokból. Az ő módszere a benzin segítségével oldotta ki a koffeint, de a későbbiekben kiderült, hogy ez az eljárás nem biztonságos, mivel a benzin maradványai a kávéban maradhattak. Azóta több új és biztonságosabb módszer is kifejlesztésre került a koffeinmentes kávé előállítására, és a termék napjainkban már széles körben elérhető és népszerű világszerte.
A koffeinmentes kávé előállításának ötlete Ludwig Roselius német kávékereskedőhöz köthető, aki az 1900-as évek elején végzett kísérleteket a koffein eltávolítására a kávébabokból. Azóta több különböző módszer is kifejlesztésre került a koffeinmentes kávé előállítására, melyek közül a legelterjedtebbek a víz, a szén-dioxid és az etil-acetát használata.
A víz alapú eljárás során a kávébabokat vízzel keverik, amely oldja a koffeint, majd a keveréket szűrik és a koffeinmentes kávébabokat szárítják. A szén-dioxid alapú módszer során a kávébabokat magas nyomás alatt lévő szén-dioxidnak teszik ki, amely oldja a koffeint, majd a szén-dioxidot elválasztják a kávébaboktól. Az etil-acetátos eljárás során a kávébabokat etil-acetátban áztatják, amely oldja a koffeint, majd az oldatot elpárologtatják, és a koffeinmentes kávébabokat szárítják.
A koffeinmentes kávé fogyasztása elsősorban azok számára ajánlott, akik érzékenyek a koffein hatásaira, vagy egészségügyi okokból szeretnék kerülni annak fogyasztását. Ilyen okok lehetnek például a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomor- és bélrendszeri problémák, valamint a terhesség és a szoptatás időszaka. A koffeinmentes kávé segíthet abban, hogy a kávé iránti szeretetünknek és szokásainknak eleget tegyünk, anélkül, hogy káros hatásokat vállalnánk a koffein miatt. Emellett a koffeinmentes kávé alkalmas lehet azok számára is, akik a nap folyamán szeretnének kávét fogyasztani, de nem szeretnék, hogy az este nehezen tudjanak elaludni a koffein élénkítő hatása miatt. A koffeinmentes kávé így lehetővé teszi, hogy a nap végén is élvezhessük a kávé ízét és aromáját, anélkül, hogy az alvásunkra lenne negatív hatással.